İndirim Fiyatlandırma Stratejilerinin En Kapsamlı Rehberi

Müşteri bir ürün ararken daima parasının karşılığını almak ister. Aynı zamanda, satıcılar hedef kitlesinin en iyi seçeneği olmak ve hala kar etmek isterler.

Bu sürekli pazarlık, genellikle bir indirim fiyatlandırma stratejisini düşünmeye teşvik eden fiyatlandırma stratejilerinin temelidir.

E-ticaret dünyasında, satıcılar ürünleri iyi bir değer sunmak ve ürünlerini en iyi şekilde sergilemek arasında ince bir çizgi üzerinde yürümelidirler. Bir ürünü çok yüksek fiyat etiketiyle ve indirim fiyatlandırmaya hiç gitmeksizin yüksek bir kürsüde tutarsanız, birçok müşteriyi kaybetme riskiyle karşılaşırsınız.

Sürekli olarak indirimler ve düşük fiyatlarla bir strateji izlerseniz, ürününüzün ucuz görünmesine ve müşterilerinizin ona değer biçmesine neden olabilirsiniz.

İşte indirim fiyatlandırma stratejilerini keşfetmek ve e-ticaret işiniz için kullanabileceğiniz farklı türler:

İndirim Fiyatlandırma Stratejisi Nedir? 

Bir indirim fiyatlandırma stratejisi, sınırlı bir süre için, bir satıcının bir ürünü normal fiyatının altında bir fiyatla sunacağı bir fiyatlandırma stratejisidir. Bu, ürünlerin fiyatlarını düşürmek ve satışları artırmak amacıyla farklı anlaşmalar sunmayı içerir.

Bu strateji, bir müşterinin bir ürünün veya hizmetin değer algısını değiştirmeyi amaçlayan, müşteri ilgisini artırmayı, müşteri sadakatini artırmayı veya satılan ürünlerin miktarını arttırmayı amaçlayan bir fiyatlandırma stratejisidir.

Bir satıcının bir indirim stratejisi belirlerken aklında birkaç hedef olabilir, bunlar satışları artırmak için katkıda bulunur. Satışlar ya miktar olarak artırılabilir ya da satışların toplam tutarı olarak artırılabilir.

Birincisi, yeni müşterilerin dikkatini çekmek ve ilgisini çekmek için amaçlanırken, ikincisi mevcut müşterilere hitap etmeyi ve işlem başına satılan ürünlerin toplamını artırmayı amaçlar.

Doğal olarak, e-ticaret dünyası birçok farklı rekabetçiye ve büyük ölçüde farklı indirim stratejilerine kapı açar.

İndirim Fiyatlandırma Türleri

İndirim Fiyatlandırma Türleri Web sitelerinde ve e-ticarette indirim yapılandırmalarından bahsederken, birkaç araç mevcuttur. İndirim fiyatlandırma kendisi bir dizi farklı indirimi içerebilir, bunlar arasında şunlar bulunur:

Miktar İndirimleri: Bir satıcı, bir ürünün daha yüksek miktarlı siparişleri veya farklı ürünlerin yüksek miktarlarını sipariş etmeleri için indirimler sunabilir. İlk olarak “Bir Alana Bir Bedava” gibi teklifler içerebilirken, ikincisi tek bir teslimat ücreti yerine toplu teslimat gibi teklifleri içerebilir.

Kar Kaybına Neden Olan İndirimler: Bir satıcı, gerçekten kar kaybına neden olan indirimler sunabilir. İndirimin amacı, müşterileri bir web sitesine veya çevrimiçi mağazaya çekmek, umutlarıyla diğer ürünleri daha yüksek kar marjlarıyla satın almalarını sağlamaktır. Örneğin, Costco kızarmış tavuk gibi ürünleri büyük bir kayıpla satar ancak televizyon gibi daha yüksek fiyat etiketli yüzlerce diğer ürün sunar.

Nakit İndirimler: Bir satıcı, belirli tarihlerde gerçekleşen işlemler için indirimler sunabilir. Bu, bir işlemin hemen veya planlanan tarihten önce yapılmasını içerebilir. Örneğin, bir abonelik hizmeti, düzenli olarak aylık aboneliklerini erken ödeyen müşterilere indirim sunabilir.

Konum İndirimleri: Bir satıcı, daha düşük teslimat maliyetleri gibi coğrafi yapılar temelinde indirimler sunabilir. Örneğin, bozulabilir ürünler satan bir mağaza, müşterinin ürünleri mağazada teslim almasını veya alternatif olarak yerel teslimat hizmetini ilk kez kullanmasını teşvik edebilir.

Ticaret İndirimleri: Bir satıcı, müşterinin benzer bir ürün sağlaması durumunda ürünlerde indirimler sunabilir. Örneğin, bir video oyun mağazası eski video oyunları takas eden müşterilere mağaza kredisi sağlar.

Sadakat İndirimleri: Bir satıcı, sık, sadık veya yüksek harcamalı müşterilere özel olan indirimler sunabilir. Bu, sadakat programlarından üyeliklere kadar farklılık gösterebilir. Örneğin, bir kahve zinciri alınan kahvelerde bir puan sistemi sunabilir, aynı şekilde bir hava yolu şirketi sık uçanlara mil kazandırabilir.

Belirli türdeki indirimler, farklı satıcılar için diğerlerine göre daha etkili olabilir. Bazıları yalnızca e-ticaret ve fiziksel mağazaları bir arada kullanan satıcılar için kullanışlı olabilirken, diğerleri yılın belirli zamanlarında kullanışlı olabilir.

Örneğin, bir e-ticaret mağazası, ürünleri işleyebiliyorsa ticaret indirimlerinden faydalanabilir. Ancak, ürün alışverişlerini ele alan çalışanları olan bir fiziksel mağaza, bu tür indirimlerin işlenmesi çok daha sorunsuz hale gelir.

Mevsimlik İndirim Fiyatlandırma Stratejisi

Mevsimlik İndirim Fiyatlandırma Stratejisi Çoğu e-ticaret işinin mevsimsel dönemlerde gerçekleştiği sır değil. Mevsimsel satış etkinlikleri, Noel tatili sırasında çevrimiçi alışveriş yapan müşterilerin sürekli artan büyüme oranlarından, Siyah Cuma ve Siber Pazartesi’nde harcanan 188 milyar dolara kadar yüksek oranda katılıma sahiptir.

Bu katılımın büyük bir kısmı, mağazaların mağaza içinde ve çevrimiçi olarak kullandığı mevsimsel indirim fiyatlandırma stratejilerinden kaynaklanır. Bu marka bilinirliği için olsun veya sadece beklenen bir şey olduğu için, satıcılar nadiren mevsimsel fiyatlandırma stratejilerini göz ardı edebilirler.

Ancak, mevsimsel indirim fiyatlandırma stratejilerini keşfetmenin başka bir yolu daha var – yüksek sezon veya düşük sezon. Bu esasen yıl boyunca ürün veya hizmet talebini ifade eder, talebin indirimlere ihtiyaç duymayacak kadar yüksek olup olmadığı veya indirimlerin haklı olduğu kadar düşük olup olmadığı.

Örneğin, tatil için yüksek sezon yaz aylarında veya okulların kapalı olduğu herhangi bir zamanda olacaktır. Bu, ailelerin bu dönemlerde seyahat etmeyi düşündükleri için daha fazla ailelerin seyahat etmek istemesi anlamına gelir.

Satıcılar, yüksek sezonda indirimler sunabilirler ve bunu, rekabetçilere kıyasla olumlu bir şekilde görünmek için yapabilirler. Aslında, yüksek sezondaki mevsimsel indirim fiyatlandırma stratejileri, büyük bir pazarlama kampanyası için yeterli olabilir.

Özetlemek gerekirse, mevsimsel bir indirim fiyatlandırma stratejisi:

  • Rekabetçilerin tekliflerini veya fiyatlarını eşleştiremeyecekleri zamanlarda müşteri ilgisi oluşturabilir.
  • Genellikle benzer promosyonların çalıştığı zamanlarda müşterilerden beklenen ve sonuçta bir “olursa olur, olmazsa olmaz” durumuna yol açan indirimlerdir.
  • Genellikle bir satıcının yıllık satış ve kârlılığının temel taşlarıdır.

Anlık Satış İndirim Stratejisi

Anlık Satış İndirim Stratejisi Mevsimsel indirim stratejilerine alternatif olarak, anlık satışlar, rakiplerin yılın belirli zamanlarında yalnızca promosyonlara dayandığını varsayarsak, çok daha kullanışlı olabilir.

Zaman sınırlı bir indirim oluşturarak, müşterilere bir aciliyet duygusu ve “fırsatı kaçırma korkusu” kazandırabilirsiniz. Ayrıca, rakipler diğerleri yapamazken satışlar sunarak müşterilerin dikkatini çekebilirsiniz.

Ancak, anlık satışlar, nasıl kullanıldıklarına bağlı olarak ya çok başarılı olabilir ya da göreceli olarak etkisiz olabilir. Bu özellikle rakipler de anlık satışlara katılıyorsa geçerlidir, çünkü bu durum anlık satış yorgunluğuna yol açabilir.

Bu strateji, sağlam pazarlama ve marka bilinirliğine dayanır. Yani bir mağaza müşterilere yaklaşan bir indirim hakkında uyarı yapmalı veya bir markayla etkileşimde bulunan yeterli tekrarlayan müşterilere sahip olmalıdır, ki bu da bir anlık satışla etkileşimde bulunacaktır.

Anlık satışlar doğru bir şekilde ele alınmalıdır, aksi takdirde oluşturduğunuzdan daha fazla soruna yol açabilirler. Örneğin, web sitenizin bir anlık satışı kaldırabilecek şekilde olup olmadığından emin olmalısınız. Ani bir trafik artışı site çökmesine neden olabilir ve sonuçta müşteri frustrasyonuna yol açabilir.

Ayrıca, artan kargo talepleri, botların gerçek müşterilere müdahale etme riski ve stok veya envanterin hızla tükenme olasılığı gibi sorunlar da vardır. Sonuncusu, tartışmasız olarak sahip olunabilecek iyi bir sorun olmasına rağmen, uzun vadede bir markaya zarar verebilir.

Özetlemek gerekirse, bir anlık satış:

  • Ürünlerin bol miktarda stokunu taşımak için mükemmel bir yoldur.
  • Hem ilk kez alıcılar hem de tekrarlayan müşterilerle satış oluşturmanın harika bir yoludur.
  • Bilinçli bir şekilde ele alınmalıdır, aksi takdirde potansiyel olarak büyük bir gelir kaybına neden olabilir.

 

Toplu İndirim Fiyatlandırma Stratejisi

Genellikle ‘fonksiyon indirimleri’ olarak adlandırılan toplu indirim stratejisi, genellikle B2B (işletmeden işletmeye) olup, B2C (işletmeden tüketiciye) olmaktan farklıdır. Bu, ürünlerin büyük siparişlerinde indirim sağlayan bir fiyatlandırma anlaşması sunmayı içerir ve daha büyük siparişlere daha yüksek indirimler uygulanır.

Toplu indirim, genellikle toptancının depolarından daha fazla stok temizleme bir yöntemi olarak sunulabilir ve zaman zaman toplu sipariş yapan kişiye ek avantajlar da ekleyebilir. Örneğin, iyi bir iş sürdürmek ve müşteri siparişlerini artırma olasılığını artırmak için toptancı, ürünün tanıtımına yardımcı olabilir veya teslimat sürecine yardımcı olabilir.

Toplu indirimlerin cazibesi olsa da, bir satıcının genellikle içermesi gereken ürün miktarını ele alabilecek şekilde doğru donanıma sahip olması gerektiğini belirtmek önemlidir. Sonuçta, küçük bir çevrimiçi fırının yüz binlerce kurabiye satmayı hayal etmesi mümkündür, ancak mevcut güvenilir müşteri geliri olmadan binlerce kutu sipariş etmekten fazla bir kazanç sağlamaz.

Özetlemek gerekirse, toplu indirim fiyatlandırma stratejisi:

  • Daha yüksek miktardaki ürünler için daha yüksek oranlarda indirim elde etme kapasitesine sahiptir.
  • Genellikle aracı işletmeler için yararlıdır.
  • Stokları nerede tutacağınız ve satışlar için beklentileri nasıl dengeleyeceğiniz gibi belirli planlama gerektirir.

İndirim Fiyatlandırma Stratejileri Örnekleri

İndirim fiyatlandırmasını nasıl kullanacağımızı keşfederken, belirli mağazalar ve ürünler için bir indirim fiyatlandırma stratejisi oluşturmayı çok daha kolay hale getiren farklı indirim fiyatlandırma stratejisi örneklerine göz atabiliriz.

Her örnek, indirimin nasıl uygulandığını inceleyen iki farklı kategoriye düşebilir. Bunlar, indirim kodları ve otomasyonlu indirimleri içerir.

İndirim Kodları

İndirim kodları, müşterinin manuel olarak girmesi gereken indirim türleridir. Satın alma sürecinin çeşitli aşamalarında uygulanabilirler:

  • Web sitesine belirli bir bağlantıyı takip ettikten sonra.
  • Bir öğe sepete eklenirse.
  • Sepeti kontrol ederken.
  • Ödeme sırasında.
  • Ödeme işleminin sonunda.

İndirim kodları, otomasyonlu indirimler kadar müşterilere aynı kolaylığı sunmayabilir, ancak kendi avantajları vardır. Örneğin, indirim kodları yayınlandığında, bir satıcı potansiyel indirimlerin kaçının kullanılacağı konusunda daha fazla kontrol sahibi olabilir. Sonuçta, yanlış yönetilirse, otomasyonlu indirimler hızla kontrol dışına çıkabilir ve bir satıcı indirimin sınırlarının olmasını istiyorsa kar kayıplarına yol açabilir.

İndirim kodları, e-posta promosyonları gibi farklı yollarla sağlanabilir:

E-posta Promosyonları

E-posta promosyonlarıyla müşterilere ulaşmamak neredeyse imkansızdır. E-posta, her türlü satıcı için birçok fırsat sunar ve farklı satışlar, ürünler ve promosyonlar için belirli e-posta türleri vardır. E-postalar aslında hem indirim kodları hem de otomasyonlu indirimler için kullanılabilir, yakında keşfedeceğimiz gibi, ve genellikle her iki türün de birleşimini içerebilir.

Ancak, indirim kodları açısından e-posta promosyonları kullanmak son derece basittir. Müşteriye özel bir teklif sunmak için başlıktan aldatıcı bir cümle veya heyecan verici bir oyunla her şey dahil olabilir.

SMS ve Bildirimler

E-posta promosyonları gibi, SMS veya bildirimler aracılığıyla sunulan indirimler ve kuponlar da doğrudan bir kod olarak gösterilebilir. SMS mesajlarının ve bildirimlerin özünün sınırlı karakter sınırı olduğundan, belirli bir kodu vurgulamak için idealdir. Örneğin, bir uygulamanın bildirimi, gözü belirli bir koda çekmek için emojilerle çevrili bir indirim kodunu ortaya çıkarabilir.

Site Geneli Bannerlar

Bir web sitesinin alanını iyi kullanmak için, herhangi bir ziyaretçinin görebileceği bir bannerda site genelinde bir indirim yapabilirsiniz. Ana sayfanın üstünden başlayarak etkileşimli, kaydırılabilir bannerlara ve açılıp kapananlara kadar, site geneli bannerlar müşterilerinizin her zaman bir indirim veya teklif farkında olmasını sağlayabilir.

Bu bannerlar, teklifi baskınlık ve zaman baskısı hissi kazandırmak için geri sayımlar içerebilir ve kişiselleştirilmiş içerik gibi unsurları da gösterebilir. Ayrıca, site geneli bannerları kullanarak müşteri yolculuğunuzu son derece düzgün bir şekilde izleyebilirsiniz. Bu bannerlar, müşterilerinizin bir web sitesinde nerede fırsat aradığını ortaya çıkarmak için kullanılabilir ve bu da gelecekteki promosyonlar için araştırma olarak kullanılabilir.

Fiziksel Kuponlar

Elbette orijinal indirim kodları için her zaman bir yer olacaktır: fiziksel kuponlar. Fiziksel kuponları tanıtmak, yiyecek zincirlerinin kupon broşürleri dağıttığı gibi bazı mağazalar için diğerlerine göre daha kolay ve daha uygun olabilir, ancak herhangi bir mağazanın müşterilerle bu şekilde etkileşimde bulunabileceği potansiyel etkili yollar vardır.

Örneğin, bir çevrimiçi tatlı dükkanı, yerel bir yiyecek ve içecek festivalinden haberdar olur. Festival katılımcılarına verilecek broşürler veya kitapçıklarla indirim kodları reklam yapabilir ve belki de mağazalarıyla hiç etkileşimde bulunmamış bir kitleye ulaşabilir.

Otomasyonlu İndirimler

Bir web sitesinde otomasyonlu indirimleri uygulamanın belirli yolları vardır, özellikle de Shopify ve Omnisend gibi platformları kullanıyorsanız.

Otomasyonlu indirimlerin kullanılmasıyla, müşteri deneyimini daha düzgün hale getirebilirsiniz. Müşterilere, iyi bir fiyat alacaklarından emin olarak ürün ve hizmetlere bakma imkanı tanır. Otomasyonlu indirimler, müşterilerin indirim beklemiyorlarsa müşteri deneyimini zenginleştirebilir ve genellikle şu şekillerde kullanılır:

Anlaşma Botları

‘Anlaşma botları’ birçok farklı isimle anılabilir, ancak aynı amaca hizmet ederler. Bunlar, müşterinin alışveriş sepetine ürün eklerken sepetlerine otomatik olarak indirim uygulayan bir web sitesi için arka plandaki uygulamalardır. İndirimleri sepete otomatik olarak uygulamak için programlanmalıdırlar ve bazı durumlarda bir müşteri her zaman en iyi olanı uygulamalarını bekleyebilir.

Bir web sitesi, bir anlaşma botunu müşterinin farkında olduğu bir ön yüz varlığı yapmayı seçebilir, bu da otomasyon sürecine dikkat çekmeyi amaçlar ve daha olumlu ve şeffaf bir müşteri deneyimi için hedeflenir.

Otomatik Teklifler

Genellikle ‘anlaşma botları’ genellikle bir satın alma işleminin genel bir bakışını sunsa da, otomasyonlu teklifler belirli satın alımlar yapılırken ortaya çıkabilir. Bu, kısa bir raf ömrü olan ürünler veya aşırı stoklar durumunda belirli ürünleri hedeflemek için kullanılabilir.

Bir örnek, belirli bir ‘Bir Alana Bir Bedava’ anlaşması için geçerlidir. Bu, bir ürünün sepete eklenmesini içerir ve müşteriye ikinci bir ürünün yarı fiyatına alınabileceği veya bedava olarak sepete eklenebileceği konusunda bir pop-up veya bildirim gösterir.

Harici Uygulamalar

Müşterilere sadece indirimler sağlamak için varolan uygulamalar vardır ve bu uygulamalarla iş ortaklığı yapmak, bu kullanıcılara ücretsiz reklam yapmak anlamına gelir. Honey gibi bazı uygulamalar, müşteri deneyiminin bir parçası olarak otomasyonlu kuponları bekleyen 17 milyon üyeye sahiptir.

Bu, otomasyonlu indirimler için ne kadar büyük bir pazar olabileceğini ve bu tür tanınmış uygulamalar aracılığıyla ne kadar fazla müşteriye hitap edebileceğinizi gösterir. Sonuçta, bu tür bilinen uygulamalar aracılığıyla otomasyonlu indirimler, sizi rakiplerinizden ayırabilir.

İlgilendiğiniz diğer konular veya belirli bir bölüm hakkında daha fazla bilgi isterseniz, lütfen belirtin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir